torstai 10. tammikuuta 2013

Kyttää näitä



Kuten edellisessä postauksessa kirjoitin, vuodenvaihde on siitä hauskaa puuhaa, että silloin lupaillaan muutoksia omaan elämään tai määritellään muutoin ”elämän eräpäiviä” itsensä kehittämiselle. Näiden eräpäivien lisäksi vuodenvaihde on myös jonkinlaisten välitilinpäätösten aikaa. Niputetaan yhteen se mitä edellisvuotena on tapahtunut ja luodaan katsauksia siitä, mitä tuleman pitää.

Tämän vuoksi ovat mm. useat media- ja konsultointiyhtiöt luoneet listauksensa tapahtumista, joita vuonna 2013 kannattaa pitää silmällä. Esim. International Crisis Groupin (ICG) johtaja Louise Arbour listasi 10 konfliktia, joita kannattaa vuoden 2013 aikana seurata. Arbourin listalta löytyvät mm. Kongo, Afganistan, Pakistan sekä Sahelin alueen selkkaukset. Näiden lisäksi lista ei tietenkään jätä huomiotta Syyrian tapahtumia, jotka tuoreudellaan ovatkin saaneet melkoisesti mediahuomiota.

Arbourin keskittyessä konfliktilistaukseen on puolestaan media-sektorissa esim. The Guardian listannut maailman uutiset vuodelle 2013. Näihin, vaali-painotteisiin uutisiin, lukeutuu mm. Iranin presidentinvaalit ja luonnollisesti keskustelut Iranin ydinohjelmasta sekä vaalit esim. Keniassa, Zimbabwessa ja Israelissa. Näiden lisäksi The Guardian nostaa listalleen myös Kiinan, jossa lokakuussa puoluejohtoon valittu Xi Jinping nousee virallisesti presidentiksi maaliskuussa.

Konflikti – ja uutislistausten ohella voi vuotta 2013 tarkastella myös riskiyhteiskunta-analyytikon näkökulmasta. Tänäkin vuonna Eurasia Groupin johtaja Ian Bremmer on julkaissut oman top 10 – listauksensa, jossa jaottelun lähtökohtana ovat poliittis-taloudelliset riskit. Tämän listauksen mukaan on ykkösriskinä suhtautuminen nouseviin talouksiin (etenkin BRICS-maihin) muuttumassa epävakaaksi. Tästä esimerkkinä Intia, jonka tulevaisuus näyttää riskialttiilta sen rämpiessä ongelmallisen poliittisen reforminsa kanssa. Intia ei toki ole tällä listalla BRICS –maista yksin Etelä-Afrikan kohdatessa haasteita omassa johtajuudessaan. Kumpainenkin ovat tämän kohdan lisäksi ansainneet myös omat listapaikkansa Bremmerin top 10:ssä; Intia sijalla 9 ja Etelä-Afrikka sijalla 10. Ja Kiina toki oma lukunsa heti sijalla 2 kaikkine työvoima -, valtion omistamien yhtiöiden tehottomuus- ja puhtaan veden saannin, yms. ongelmineen. Tämän, ja sen, että Lähi-idässä lähinnä räjähtelee ja eurokriisi kasvaa kuin raivostuttava mätäpaise lisäksi, on Bremmerin mukaan geopolitiikka-sektorissa Japanin, Israelin ja Britannian syytä kiinnittää huomiota kyseistä aihepiiriä ja omaa maataan koskeviin kysymyksiin.
  
Näiden listausten suhteen ei kuitenkaan tule kulkea laput silmillä. Se missä jotkin tapahtumat yltävät edellä mainituille listoille, eivät siitä ulkopuolelle jäänet selkkaukset tai riskit ole yhtään sen vähäpätöisempiä. Joskin merkillepantavaa on, että esim. BRICS –maat tai oikeastaan etenkin Kiina on lunastanut paikkansa kaikilla listoilla. Monestakin syystä. Kuitenkin, kuten ICG:n Louise Arbour oman listauksensa yhteydessä huomauttaa, toisen prioriteetti voi olla toiselle täysin triviaalia. Monikin asia on listalla olevien kohtien tavoin tärkeä ja huolestuttava, mutta ei esim. globaalisuus-mittarin tai jonkin muun mediaseksikkyysarvon puutteen takia merkittävä. Tämä vuoksi, ja toki myös siitä syytä, että olen itse muuttamassa ensi viikolla Kosovoon, tulee oma top 10 –listaus värittymään mm. Kosovon tapahtumilla. Tapahtumilla, jotka eivät oletettavasti ylitä kosovolaismediaa korkeampaa kynnystä.  Lisäksi, siinä missä edellä mainitut listaukset kietoutuvat perinteiseen tyyliin negatiivisuuden ja huolen lähtökohtiin (tämä toki luonnollista silloin kun listataan esim. riskejä), aion omassa listauksessani tarkastella listapaikan napanneita kohteita myös positiivisuuden näkökulmasta.

Vuoden 2013 Kyttää näitä –listaus onkin täten seuraava:

Maat ja alueet: 
1.    Kosovo tänään ja huomenna
2.    Mitä tapahtuu Afganistanissa?
3.    Politiikkaa eteläisestä Afrikasta
4.    Kiina
5.    EU:n tulevaisuus

Ilmiöt:
6.    Konfliktien talouspolitiikkaa - kehitys-turvallisuus vai turvallisuus-kehitys?
7.    Miten köyhyys poistetaan?  
8.    ”Anna mulle sanktioo” ja muut modernin sodankäynnin hassutukset
9.    Voiko rauhan yksityistää? Mikä on liiketoiminnan rooli rauhanrakentamisessa?

Unelmat:
10. ”Meet the Stans” – viehätyksestä stan-loppuisiin valtioihin

Niin ja bonuskipaleena kohta 11 ihan vaan siksi, että edellä mainittuja listauksia tulee varmasti moni suomalainen tarkastelemaan näkökulmasta ”mitä tämä nyt merkitsee Suomelle”: 

11. Suomi kansainvälisen politiikan kovassa ytimessä – missä meidän jalkaväkimiinat?!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti