Kuva: www.fao.org |
Keskiviikkona
vietettiin YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön (Food and Agriculture
Organization, FAO) lanseeraamaa maailman ruokapäivää.
Tämän vuoden teemoina ovat ruokajärjestelmän kestävyys, ruokaturva ja ravinto.
Teemat, jotka hyväntahtoisesta ajatuksesta nälänhädän poistamiseen sijaan ovat
jonkinlainen irvikuva maailmastamme. Siis maailmasta, jossa esim. ruoan määrä ei
suinkaan ole nälänhädän lähtökohtainen ongelma.
Toisten
kärsiessä nälkää, toisaalla porsastellaan yltäkylläisyydessä, nautitaan gourmet
illallisia, fanitetaan ruokablogeja ja hifistellään luomutuotteilla. Asioita,
joihin syyllistyn itsekin huomauttamalla mm. ystävieni kanssa perustamassa ruokapainotteisessa blogissa
siitä, ettei Kosovosta löydy esim. saaristolaisleivän aineksia tai kaikkia haluamiani mausteita.
Tästä lähtökohdasta huolimatta toivoa ruokaturvan
paranemiselle kuitenkin on. Myös minulla ja siitäkin huolimatta, että
viimeisimmän Maailman ruokaturvattomuuden tila–raportin mukaan arviolta joka kahdeksas ihminen
maailmassa, siis 842 miljoonaa ihmistä,
kärsii kroonisesta nälästä. Tästä luvusta suurin osa, 827 miljoonaa ihmistä,
elää kehitysmaissa, joissa aliravittuja arvioidaan olevan noin 14 prosenttia
väestöstä. Vaikka aliravittujen määrä on huolestuttava, positiivista on, että se
on kuitenkin laskenut 17 prosenttia 1990-luvun alusta. Myönteistä kehitystä on
tapahtunut erityisesti Latinalaisessa Amerikassa ja Itä-Aasiassa, joskin erot
ovat kuitenkin suuria eri alueiden välillä edelleen. Afrikka on edelleen alue,
jossa aliravitsemusta on eniten: arviolta useampi kuin yksi viidestä ihmisestä
on aliravittu.
Nälänhädän kitkeminen on luonnollisesti yksi YK:n
vuosituhattavoitteista. Tässä vaiheessa on kuitenkin päivänselvää, ettei tämä
tavoite tule toteutumaan. Vaikka edistystä on tapahtunut ja YK:n mukaan 62
maata on saavuttanut tavoitteen, muut
kohteena olevat maat eivät tule saavuttamaan vuonna 1996 asetettua tavoitetta.
Tavoitetta, jonka perusteella aliravittujen määrä kehitysmaissa tulisi
puolittaa 498 miljoonaan vuoteen 2015 mennessä.
Millä
tavoin nälänhätä voitaisiin sitten ratkaista? Tai edes puolittaa
vuosituhattavoitteen mukaiseksi? Ketään ei varmasti yllätä se, että vastaus ei
ole helppo saati yksioikoinen. Hyviä ratkaisuvaihtoehtoja kuitenkin on, ja monet
vannovat etenkin pienviljelyn kehittämisen nimeen, jolla nostettaisiin niin yksittäisiä henkilöitä,
perheitä kuin yhteisöjäkin nälänhädästä. Toisaalla samaan aikaan ehdotetaan
käyttökelpoisimmaksi ratkaisuksi myös keskittymistä lasten
asianmukaiseen ravitsemiseen ja tietoisuuden lisämiseen asianmukaisen ravinnon
suhteen.
Kumpaankin
liittyy paljon hyötyjä mutta myös ongelmia, eikä nämä mallit ole toki ainoita
ratkaisuja ongelmaan. Samoin kuin köyhyys, nälänhädän ratkaiseminen ei
korjaannu esim. pelkällä ruoka-avulla tai millään muulla yksittäisellä tempulla.
Ongelmat ovat ennen kaikkea rakenteellisia ja haasteiden osalta esimerkiksi
pienviljelyn kehittämisen esteenä useissa maissa ja etenkin Afrikassa on se,
että viljelykeskustelua ja maatalouspolitiikkaa värittää myös kiistat maanomistuksista. Lasten
ravitsemiseen ja kouluttamiseen keskittymisen palvelisi puolestaan
ongelmanratkaisua enemmän vain ruoan jakelun näkökulmasta eikä koko
järjestelmän kehittämisen puolesta.
Kurkkaa myös aikaisempi teksti aiheesta Ruokaturva ja epäreilun kaupan eväät!
Kurkkaa myös aikaisempi teksti aiheesta Ruokaturva ja epäreilun kaupan eväät!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti