keskiviikko 28. elokuuta 2013

Suomessa vihataan paljon

Maantieteellinen etäisyyteni tuo asioiden tarkasteluun oman mausteensa. En ole paikalla kuulemassa kahvipöytäkeskusteluja, seuraamassa julkista debattia saati itse osallistumassa siihen. Paitsi ehkä jollain tavalla näin blogin välityksellä.

Etäisyys Suomesta jättää kärryilläpysymisen median varaan. Siis hyvin pitkälti huonoon kuvaan asioiden kehityksestä. Ja huonoahan se onkin, sillä täältä katsottuna usein tuntuu siltä, että Suomessa vihataan paljon.

Keväällä saimme lukea huolestuttavia uutisia ruotsinkielisiin kohdistuneista tappouhkauksista. Uhkauksista, joiden ainoa perusta on kieli. Kesäkuussa puolestaan uutisoitiin Helsingin piispan Irja Askolan saamasta vihapostivyörystä hänen siunattuaan samaa sukupuolta olevan pariskunnan lähetystyöhön, puhumattakaan siitä, että aikaisemmin tänä vuonna eduskunnan lakivaliokunta hylkäsi aloitteen tasa-arvoisen avioliittolain käsittelystä. Homous on väärin, puhuttiin siitä missä instituutiossa tahansa.

Sitten pääsimmekin vihagenren lempilapseen - maahanmuuttopolitiikkaan - , kun Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen päätti avata viime viikolla tietämystään islamin luonteesta. Tietämystä, jonka suhteen Hakkarainen on tainnut unohtaa mm. sen, että samoin kuin kristinusko, islam ei uskontona muodosta homogeenistä yhteisöä, jonka sääntöjä kaikki muslimit noudattaisivat. Sanoma on sama kaikille, mutta tulkinnat vaihtelevat. Aivan kuten kristinuskossakin; ajattele vaikka evankelisluterilaisen kirkon ja katolisen kirkon eroja. Sama uskonto, eri tulkintoja.

Maailmassa on arviolta 1.6 miljardia muslimia. Kuten Hakkarainenkin oivallisesti yhdistää muslimit Arabikevääseen, suurin osa muslimeista asuu Lähi-idässä, Sahelin sekä Afrikan sarven alueella, ja Pohjois-Afrikassa. Myös täällä Kosovossa, 1.8 miljoonan asukkaan maassa, 90 prosenttia väestöstä on muslimeja. Teuvo Hakkaraisen logiikalla hekin siis potentiaalisia terroristeja.

Hakkaraisen logiikasta huolimatta, mitään tieteellistä todistetta islamin ja terrorismin välisestä yhteydestä ei ole olemassa. Islamin suoraan yhdistäminen väkivaltaan ja etenkin terrorismiin on pelkkää retorista hölynpölyä, jolla ainoastaan luodaan tarpeetonta erottelua uskonnon perusteella. Islamin luonne ei avaudu valikoimalla koraanista omaan argumenttiin sopivia yksittäisiä lauseita vetäen niistä universaaleja johtopäätöksiä.

Oli kyse sitten kielivihasta, homofobiasta, muukalaisvihasta tai mistä muusta tahansa vihaajan agendaan sopivasta kohteesta, minusta tuntuu, että vihaajat eivät tiedä mistä he puhuvat. Kuinka moni kielivihaaja on edes yrittänyt ymmärtää ruotsinkielistä, kuinka moni keskustellut rakkaudesta homoseksuaalin kanssa ja onko Teuvo Hakkarainen koskaan edes käynyt moskeijassa? Epäilen....

Kuva: www.yle.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti