maanantai 11. toukokuuta 2015

Tanssivat pojat - Bacha bazi

Kuva: Khaama Press

Afganistan on kaksinaismoralismin kehto, jossa Koraania tulkitaan juuri niin kuin halutaan.

Afganistan on esimerkki siitä, kuinka yhdestä teoksesta – Koraanista – saadaan poimittua mitä tahansa sääntöjä omaa agendaansa edistäen. Maata ohjaa vahva uskonnollinen sanoma, jonka perusteella ihmiset jaetaan hyviin ja huonoihin muslimeihin. Huonojen muslimien kohtalo on usein kuolla.

Maailmassa on lähes kaksi miljardia muslimia. Heitä ei kuitenkaan voi kutsua millään tavoin yhtenäiseksi joukoksi. Se mitä esimerkiksi Kosovossa voidaan pitää täysin sallittuna toimintana, voi Afganistanissa merkitä hirttotuomiota.

Yksi yhteinen hermonkiristys missä tahansa muslimiyhteiskunnassa on seksuaalioikeudet - niin seksuaalivähemmistöjen kuin valtaväestön näkökulmasta. Vaikka Suomessakin löytyy mielipiteitä tasa-arvoa vastaan, ovat Suomessa seksuaalivähemmistöjen oikeudet kuitenkin verrattain hyvällä tolalla. Täällä homoseksuaalien oikeuksista puhuttaessa on valitettavan helppo arvata mikä lainsäätäjän näkemys tähän on: kuolemantuomio.

Seksuaalioikeudet ovat Afganistanille kaksinaismoralismista ja sukupuolirooleista katsottuna vaikea paikka. Kabulissa käymissäni kahvipöytäkeskusteluissa kävi ilmi, että kukaan paikallisista kontakteistani ei ymmärrä miten lesbous on mahdollista. Homouden vielä voi käytännössä ymmärtää, mutta se on väärin.

On tavallaan luonnollista, että seksuaalioikeuksista keskusteleminen hämmentää. Seksi ylipäätään hämmentää, sillä pelkästään heterosuhteista puhuttaessa seksi tarkoittaa käytännössä lisääntymistä – ei läheisyyttä, nautintoa saati hellyyttä. Onhan koko parisuhteen tai oikeastaan avioliiton perimmäinen tarkoitus saada lapsia. Varsinaista seurustelua ei ole periaatteessa olemassa – mihin sitä muka edes tarvitaan?

Tämän kirjoituksen otsikko, Tanssivat pojat - Bacha bazi, kuvaa seksuaalioikeuksien ja lasten oikeuksien törkeää pahoinpitelyä. Se kuvaa Afganistanissa vallitsevaa traditiota, jossa nuoria poikia käytetään naisten substituuttina - viihdyttämään, tanssimaan ja tarjoamaan seksiä. Ihmisoikeuksien näkökulmasta ei olisi tietenkään yhtään enempää oikein käyttää naisia seksiorjina. Vallitsevat sukupuoliroolit, naisen aseman halvaantuminen ja niin sanottu "lack of access to women" on tehnyt kuitenkin näistä pojista jonkun vanhemman miehen omaisuutta. 

Jos jotain hyvää pitää Taliban-hallinnosta sanoa, niin tämä historiallinen traditio oli ankarasti kielletty ja melkolailla hallinnassa Taliban-hallinnon aikana. Kiellettyä se on edelleen, mutta heikon hallinnon ja hiljaisen hyväksyn saattelemana se on tehnyt paluun ja kukoistaa edelleen. 

Traditiossa on myös kyse paljon muustakin kuin lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Kyse on vallasta, korruptiosta ja ennen kaikkea köyhyydestä. Nämä pojat ajautuvat tanssiviksi pojiksi rahaa vastaan, ja päätyvät hyväksikäytetyksi. 

Tanssivien poikien organisaatiota ei ylläpidä suinkaan ketkään pimeillä kujilla kuljeskelevat miehet: sitä pyörittää yhteisöissä paljon arvostusta ja valtaa omaavat herrat. Mm. entiset komentajat, jotka ovat taistelleet Talibania vastaan länsijoukkojen rintamassa. Heille tanssivan pojan omistaminen on kunnia-asia. Heille pojan omistaminen ei ole lasten hyväksikäytöstä.

Omistajuus jatkuu siihen saakka kunnes pojat kasvavat miehiksi. Kunnes he eivät viehätä enää lapsenkasvoillaan ja feminiinillä olemuksellaan. Ja mitä heille tapahtuu sen jälkeen? Heistä tulee kadotettuja sieluja, prostituoituja tai jopa uusien Bacha bazi -poikien välittäjiä. Jolleivat tule jo murhatuksi sitä ennen.

Uskonnollisesta – islamin oppien – näkökulmasta minkäänlainen seksuaalinen kanssakäyminen, ja varsinkaan "luonnottomaksi" luokiteltava sellainen, ei avioliiton ulkopuolella ole hyväksyttävää. Vahvasti uskontoon sekä lain että sosiaalisten normien puolesta nojaavana maana, tanssivien poikien tarinan ei siis olisi koskaan pitänyt edes alkaa. Mutta se alkoi ja se jatkuu. Koraania voi tulkita juuri niin kuin haluaa.Dokumenttivideo tanssivista pojista vuodelta 2010. En suosittele herkkiksille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti